7 Şubat 2016 Pazar

EKŞİ MAYALI EKMEK




Mutlu haftasonları hava soğuk olabilir yuvanız kalbiniz sıcacık olsun eviniz huzur dolsun.

Evde ekmek yapmaya başladıktan sonra dışardan alınan ekmekleri yiyemiyoruz. Dokusu, lezzeti harika! Sabah ev halkı yine miss gibi ekmek kokusuyla uyandı. Kahvaltıya sıcacık ekmek, köyden gelen tereyağı, bal en önemlileri. Eee daha ne olsun...

Malzemeler:

- 450 gr tam buğday unu
- 450 gr köy unu (Çavdar veya tahıllı kullanabilirsiniz)
- 600 ml ılık su
- 15 gr tuz ( 1 Yemek kaşığı )
- 200 gr ekşi maya

Üstü için:

- Ay çekirdeği
- Biberiye
- Çöreotu
- Un

Yapılışı:

1) Unumuzu büyükçe bir kapta karıştırıp ortasını açıp ekşi mayayı koyalım, tahta bir kaşıkla karıştırıp azar azar ılık suyu ekleyip
kaşıkla karıştıralım ılık sudan yarım çay bardağı suyun içerisinde tuzu eritip ekleyelim iyice tahta kaşıkla karıştırıp üstüne biraz un serpip bir bezle veya kapakla kapatıp 2 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
2) 2 saat sonra tahta kaşık yardımıyla dört bir yanından katlayıp 1 saat kadar bekletip tekrar tahta kaşıkla dört tarafından katlayıp fırın kağıdı serili yuvarlak fırın tepsisine yerleştirip elimizi ıslatıp üstünü düzeltelim.
3) Keskin bir bıçakla ortasından kesip üstüne un, çöreotu, biberiye ve çekirdek taneleri damak tadınıza göre serpelim. 1 saat kadar bekletelim.
4) Fırına dayanıklı bir kaba sıcak su doldurup fırının tabanına koyalım.
5) Önceden ısıtılmış 200 derece fırına ekmeğimizi koyup 20 dk sonra dereceyi 180'e indirip altı üstü kızarınca sivri bir bıçakla piştiğini kontrol edelim, hamur yapışmıyorsa fırını kapatıp ekmeği soğuyana kadar fırın içinde bekletelim. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder