12 Şubat 2016 Cuma

CEZERYE



     Malzemeler:
  
  - 5 adet büyük boy havuç
  - 3/4 su bardağı toz şeker
  - Yarım çay bardağı su
  - 1 çay bardağı ayıklanmış antepfıstığı
  - Çay kaşığı ucuyla toz karanfil (arzuya göre)
  - 1 çay kaşığı tarçın
  - Çay kaşığı ucuyla zerdeçal tozu
  - Çay kaşığı ucuyla zencefil tozu
  - 1 yemek kaşığı bal
  - 1 tatlı kaşığı mısır nişastası (çok az miktarda soğuk suyla seyreltilmiş)

    Üzeri için:

  - 1 su bardağı hindistan cevizi

    Yapılışı:

1) Havuçların kabuğunu soyup, yıkadıktan sonra iri parçalar halinde kesiyoruz. Suyu ilave edip, orta ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz.
2) Pişen havuçları blender yardımıyla püre haline getirip, pürüzsüz bir kıvam almasını sağlıyoruz.
3) Toz şeker ekleyip kısık ateşte, tahta bir kaşık yardımıyla karıştırarak pişiriyoruz.
4) Bal ve baharatları ekleyip, sürekli karıştırarak suyunu çekene kadar pişirmeye devam ediyoruz.
5) Kıvamını ayarlamak için az miktarda suyla açtığımız mısır nişastasını katıp, karıştırarak son kıvamını veriyoruz.
6) Kabukları ayıklanmış antepfıstıklarını katıp son kez karıştırıp cezerye karışımını 5-10 dk oda ısısında ılınmaya bırakıyoruz.
7) Hindistan cevizinin yarısını kare bir tepsiye serpip, üzerine hazırladığımız karışımı tepsiye yayıp üzerini düzeltiyoruz.
8) Kalan hindistan cevizini de üzerine serpip, 
buzdolabında soğuyana kadar bekliyoruz.
9) Dilimleyerek spatula yardımıyla servis edebilirsiniz, afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder